4 spôsoby, ako pridať chuť do nevýrazného zdravého jedla

4 spôsoby, ako pridať chuť do nevýrazného zdravého jedla

Mnoho ľudí, ktorí sa zdravo stravujú, aby boli fit, si uvedomuje jednu vec: ak sa chcú zdravšie stravovať, vareniu vlastného jedla sa väčšinou nevyhnú. Príprava vlastného jedla je stále najlepší spôsob, ako sa stravovať svedomito. Najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je držať sa jednoduchých jedál, ktoré je človek pravidelne. Bohužiaľ, má to aj nevýhodu: ak jete stále to isté jedlo, čoskoro sa stane veľmi nudným a nevýrazným. Napr. známe kura s ryžou a brokolicou, v určitom okamihu už nevidieť.

Záchrana v núdzi

Najlepší spôsob, ako zaručiť väčšiu rozmanitosť chutí, sú koreniny. Majú tiež tú výhodu, že do jedla nepridávajú prakticky žiadne kalórie navyše a tiež neznižujú množstvo makroživín. Väčšina byliniek a korenín je bez tuku a bielkovín a do jedla pridá maximálne jeden až dva gramy sacharidov – na čajovú lyžičku, čo je oveľa viac, ako potrebujete. Opatrnosť sa však odporúča pri predpripravených koreniacich zmesiach. Mnohé z nich obsahujú zbytočné plnivá alebo príliš veľa soli.

Je úžasné, že existuje nespočetné množstvo korenín a byliniek, ktoré pokrývajú každú možnú chuť. To znamená, že ho môžete použiť na dochutenie akéhokoľvek pokrmu. Obzvlášť lahodne chutia s bielkovinami ako napr. vajcami, tofu, kuracím alebo bravčovým mäsom. Väčšina korenín je skvelá sama o sebe a dodáva chuť aj tým najjemnejším jedlám. Ale v kombinácii sú naozaj vynikajúce a existuje nekonečne veľa možností, ktoré vás pozývajú experimentovať - alebo sa môžete spoľahnúť na klasiku. S niekoľkými jednoduchými kombináciami korenia môžete kuracie prsia okoreniť tak, ako to robí kuchyňa z vašej obľúbenej kulinárskej krajiny.

Mimochodom, množstvá každého korenia sa líšia v závislosti od druhu pripravovaného jedla a Vašej osobnej chuti. Spravidla by ste mali používať menej veľmi intenzívnych chutí, ako je cesnak, cibuľa alebo bylinky ako oregano alebo bazalka. V priebehu času je možné vždy trochu upravovať a experimentovať, kým nenájdete svoju osobnú obľúbenú chuť. Soľ dokáže veľmi zvýrazniť aj chuť jednotlivých kombinácií korenín.

Tu je niekoľko jednoduchých nápadov na dochucovanie, ktoré Vám pomôžu začať:

Taliansky

Pre lahodné chute Talianska je najlepšie skombinovať cesnakový prášok, cibuľový prášok, bazalku a oregano. Túto kombináciu korenín môžete použiť na mäso, posypať vaječné jedlá alebo dokonca primiešať do paradajkovej omáčky či cestovín.

Mexický

Ak chcete do jedla pridať nádych Mexika, mali by ste spolu zmiešať koriander, rascu, cesnakový prášok a chilli. Táto zmes je ideálna k mäsu, ale chutí dobre aj s ryžou či vajíčkami.

Thajsky

Pre thajskú kari príchuť kombinujte bazalku, kari, zázvor, cesnakový prášok a rascu. Ideálne k mäsu alebo ryži, ale tieto koreniny môžete zmiešať aj s kokosovým mliekom a pripraviť si jednoduchú kari omáčku.

BBQ

Pre typickú BBQ príchuť (bez použitia omáčky) jednoducho zmiešajte papriku, rascu, škoricu, čierne korenie, cesnak a cibuľový prášok. Zmesou potrite mäso pred vyprážaním, posypte ňou vaječné pokrmy alebo experimentujte s inými potravinami podľa svojej chuti.

Ako vidíte, do nevýrazného jedla je pomerne jednoduché pomocou korenín priniesť viac rozmanitosti aj do tej najjednotvárnejšej kuchyne. Dúfame, že sme Vás povzbudili do experimentovania a skúšania. Dobrú chuť!