Potraviny, ktoré neobsahujú (takmer) žiadne kalórie

Potraviny, ktoré neobsahujú (takmer) žiadne kalórie

Existujú potraviny, ktoré sú podľa odborníkov nielen zdravé, ale trávenie vyžadujú viac energie, ako dodajú kalórií. Ide teda o potraviny, ktoré nepridávajú do tela prakticky žiadne kalórie – a nehovoríme len o zelenine.

Keď začnete s diétou, má zmysel jesť viac týchto potravín, pretože pri ich konzumácii schudnete.

Klasickým príkladom takéhoto jedla je zeler. Z veľkej časti pozostáva z vody a vlákniny. Ale zeler nie je jedinou potravinou, ktorá patrí do tejto kategórie. Patria sem napr. aj jahody, cvikla alebo jablká.

Byť príliš dobré na to, aby to bola pravda?

Existujú však skutočne negatívne kalorické jedlá? Nie všetci odborníci na výživu zdieľajú tento názor. Pokiaľ ide o výživu, ako to už v živote býva, platí zásada: ak to znie príliš dobre, aby to bola pravda, tak to pravda aj je.

Je to tak, že existujú potraviny, ktoré sú extrémne nízkoenergetické, ako napríklad už spomínaý zeler. Tieto potraviny môžu v skutočnosti vytvárať negatívnu energetickú hodnotu v tele, pretože ich na trávenie sa spotrebuje viac energie, ako telu dodajú – toto množstvo je však zanedbateľné, pretože je veľmi malé. Navyše, svojmu telu robíte medvediu službu, ak celý deň jete len zeler alebo podobné nízkoenergetické potraviny. Telo totiž potrebuje energiu, aby správne fungovalo.

Napriek tomu vám tieto takzvané potraviny s negatívnou energetickou hodnotou môžu pomôcť schudnúť. Koniec koncov, sú veľmi nízkoenergetické (aj keď nie úplne negatívne v kalóriách) a preto sú múdrou voľbou na podporu procesu chudnutia.

Potraviny, ktoré majú extrémne nízky alebo nulový obsah kalórií

Tu je zoznam potravín, ktoré obsahujú veľmi málo alebo prakticky žiadne kalórie, pretože pri trávení spaľujú viac energie, ako poskytujú. Najprv sa pozrime bližšie na niektoré z týchto potravín.

  • Jablká: okrem toho, že jablká majú nízky obsah kalórií, sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá potláča chuť do jedla a udržiava ju pod kontrolou.
  • Zeler: zeler má nízky obsah kalórií, ale vysoký obsah vlákniny a môže dodať chrumkavosť jedlu a prílohám. Skombinujte ho s inou zeleninou v osviežujúcom šaláte alebo skombinujte zelerové tyčinky so smotanovým syrom či hummusom na jednoduché občerstvenie.
  • Uhorky: vďaka veľmi vysokému obsahu vody je každá porcia uhorky veľmi nízkokalorická. Skúste ich pridať do nízkokalorického jedálnička tak, že ich skombinujete napríklad s hummusom, šalátovým dresingom alebo orechovým maslom.
  • Čučoriedky: sú maličké, ale nabité základnými živinami, čo im dáva miesto na zozname nízkokalorických, sýtych potravín. Keď do svojho jedálnička pridáte tieto lahodné bobule, zároveň zaradíte viac vlákniny, vitamínu C a antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi. Pre väčšiu pestrosť môžete použiť aj všetky ostatné druhy bobúľ, ako napr. maliny alebo jahody. Tie tiež obsahujú málo kalórií a zároveň obsahujú veľa zdravých látok.
  • Grapefruity: grapefruit je svojou typickou, jemne kyslou chuťou rovnako výživný a lahodný. Je tiež bohatý na antioxidanty, ako je lykopén, betakarotén a vitamín C.
  • Cervené melóny: melóny by mali byť v lete základnou potravinou. Sú výborným doplnkom zdravej diéty na chudnutie, pretože majú vysoký obsah vody a obsahujú celý rad vitamínov a minerálov, ako je vitamín C, vitamín A a draslík.

K tomu sa pridávajú nasledujúce potraviny, o ktorých sa tiež hovorí, že majú negatívnu energetickú bilanciu:

  • Marhule
  • Cvikla
  • brokolica
  • Karfiol
  • Žerucha
  • Cesnak
  • Zelená fazuľka
  • Kel
  • Pór
  • Citróny
  • Šalát
  • Cibuľa
  • Repa

Tieto potraviny si môžete vychutnávať s čistým svedomím. Prajeme vám veľa úspechov pri chudnutí.