Sladké gaštany: zdravá a výživná potravina

Sladké gaštany: zdravá a výživná potravina

Gaštany sú obľúbenou pochutinou v chladnom období. Horúce pochúťky sú nielen úžasné na zahriatie prstov v zime, tieto malé pochúťky robia veľa aj pre naše zdravie. Skoro by sa dalo povedať, že porcia tohto jemného ovocia zodpovedá vyváženému plnohodnotnému jedlu.

Zloženie

Gaštany sú orechy, ale na rozdiel od väčšiny ostatných druhov orechov sa nedajú jesť surové. Škrob obsiahnutý v plodoch sa musí najskôr rozložiť, a to varením, dusením alebo smažením sladkých gaštanov. Potom sú plody nielen ľahko stráviteľné, ale obsahujú aj celý rad zdravých ingrediencií. Medzi ne patrí napr:

  • vysokokvalitný proteín
  • ľahko stráviteľné sacharidy
  • minerály a stopové prvky ako vápnik, železo, draslík, horčík a mangán
  • veľa vitamínov, vrátane všetkých vitamínov B, vitamínov C, E a provitamínu A
  • obsahujú málo tuku (len okolo 2 g na 100 g).

Všetky tieto zložky za normálnych okolností prijmete iba vtedy, ak budete jesť kompletné jedlo vrátane zeleniny, ovocia a mäsa/ryby. Ale pozor: kto to vidí ako povolenie prejedať sa sladkými gaštanmi, je na omyle. Gaštany obsahujú veľa zdraviu prospešných zložiek, ale aj pomerne vysoký počet kalórií (100 g má viac ako 200 kcal). Porovnanie s inými orechmi je stále pôsobivé. 100 g lieskových orechov obsahuje približne 585 kcal a 62 g tuku.

Gaštany sú navyše veľmi ľahko stráviteľné, a preto sú zaujímavé najmä pre ľudí, ktorí po jedle neskoro večer zle spia.

Pozitívne účinky na zdravie

Sladké gaštany majú vďaka rôznorodým zložkám aj celý rad pozitívnych účinkov na naše zdravie. Pozrime sa bližšie na niektoré z nich!

Vlastnosti

  • Ako zásaditá potravina gaštany podporujú telo pri udržiavaní acidobázickej rovnováhy.
  • Pôsobia relaxačne a podporujú zaspávanie. Dôvodom je aminokyselina tryptofán obsiahnutá v plodoch.
  • Vďaka množstvu minerálov a vitamínov posilňujú nervy.
  • Kosti a zuby zostávajú pevné vďaka vápniku a fosforu, čo je zaujímavé najmä pre deti, dospievajúcich a starších ľudí.
  • Rýchlo dodajú silu, pretože obsahujú sacharidy a sú ideálne pri fyzickom či psychickom vyčerpaní.
  • Bioflavonoid rutín vraj pomáha pri kŕčových žilách a problémoch so žilami. Sladké gaštany navyše údajne posilňujú steny žíl, zabraňujú zápalom a tiež udržujú tekutinu v krvi.

Väčšia rozmanitosť, ako sa očakávalo

Na gaštanoch je pekné, že sa dajú v kuchyni využiť na rôzne spôsoby. Nemusia to byť teda vždy pečené gaštany od pouličných predavačov. Výborne chutia aj ako polievka, k hydine s jablkami a bylinkami, červenou kapustou, špenátom a divinou. Okrem toho sa úžasne používajú aj do rôznych zákuskov a dokonca sa z nich dajú upiecť koláče a chlieb (ak máte gaštanovú múku). Ako vidíte, spôsobov a možností, ako si túto zdravú pochúťku dopriať pravidelne, je dosť.