Fitness jedlo: domáci hummus

Fitness jedlo: domáci hummus

Hummus je nielen chutný, ale aj zdravý. Jeho hlavnou zložkou je cícer, ktorý má vysoký obsah bielkovín, vďaka čomu je ideálny pre ľudí, ktorí sa chcú zdravo stravovať.

Čo je hummus

Hummus je chutný dip, ktorý sa zvyčajne pripravuje z cíceru, tahini (pražených, mletých sezamových semienok), citrónovej šťavy, cesnaku a olivového oleja. Tento dip pochádza z Blízkeho východu a dnes si ho poznajú ľudia po celom svete.

Hummus sa hodí do mnohých receptov, je bezlepkový a vegánsky.

Je hummus zdravý?

Poďme sa pozrieť na ingrediencie. Hummus pozostáva len z prírodných produktov bez konzervačných látok. Má tiež vysoký obsah vlákniny a je dobrým zdrojom bielkovín. Obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty. Treba ale povedať aj to, že obsahuje pomerne veľké množstvo tuku z tahini a olivového oleja. Týchto ingrediencií môžete samozrejme použiť menšie množstvo a znížiť tak aj obsah tuku.

Ketogénna diéta: môže človek jesť hummus?

Keďže cícer je strukovina, má vysoký obsah sacharidov. Ak teda držíte ketogénnu diétu, vyhnite sa mu.

Recept

Tu je jednoduchý recept na domáci hummus. Potrebujete len pár ingrediencií a príprava Vám zaberie približne 15 minút.

Prísady

  • 300 g uvareného cíceru
  • 120 g tahini
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 lyžice olivového oleja (voliteľné)
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • ½ lyžičky soli
  • šťava z jedného citróna
  • korenie
  • voda
  • prášok z mletej papriky (voliteľné)

Príprava

  1. Cícer namočte cez noc aspoň na dvanásť hodín a potom ho uvaríme v osolenej vode do mäkka. Prípadne môžete použiť predvarený cícer z konzervy. Odporúčame však prvú možnosť.
  2. Teraz vložte všetky ingrediencie do kuchynského robota a rozmixujte na pyré asi 30 sekúnd na vysokom výkone.
  3. Ak je hotový hummus príliš hustý, môžete pridať 1-2 lyžice vody.
  4. Teraz vložte hummus do misky a ochutnajte. Podľa chuti môžete pridať viac soli, korenia, rasce alebo citrónovej šťavy. Môžete tiež pridať viac olivového oleja a ak chcete, trochu mletej papriky.
  5. Hotovo - vychutnávajte!

Hummus skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Takto sa môže uchovávať asi päť až sedem dní. Ak chcete predĺžiť trvanlivosť, môžete ho aj zamraziť. Tak vydrží asi tri mesiace.