Jedlá po tréningu: avokádové enchiladas s čiernou fazuľkou

Jedlá po tréningu: avokádové enchiladas s čiernou fazuľkou

Tento týždeň sa pozrieme na chutné jedlo bohaté na živiny, ktoré je ideálne na to, aby telu dodalo látky, ktoré práve teraz po tréningu potrebuje. Avokádo a quinoa tiež poskytujú dodatočné živiny.

Poznámka: koreniny v omáčke je samozrejme možné upraviť podľa vlastnej chuti. Vďaka tomu sú enchiladas ešte chutnejšie.

Recept

INGREDIENCIE

  • 425 g čiernej fazule
  • 230 g kukurice
  • 85 g quinoy (nevarenej)
  • 8 g nasekaného koriandra
  • 8 veľkých tortíl (alebo cca 10-12 kukuričných tortíl)
  • 4-5 ks jarnej cibuľky (nakrájanej na plátky)
  • 2 stredne veľké avokáda
  • 1 lyžička mletej rasce
  • Nutričné kvasnice na posypanie
  • Voliteľné: špenátové listy

NA OMÁČKU ENCHILADA

  • 710 ml zeleninového vývaru
  • 66 g paradajkového pretlaku
  • 30 g univerzálnej múky
  • 30 ml olivového oleja
  • 2 lyžičky rasce
  • 1/2 lyžičky údenej papriky
  • 1/4 lyžičky cesnakového prášku
  • 1/4 lyžičky cibuľového prášku
  • 1/4 lyžičky čili prášku
  • Soľ/korenie podľa chuti

PRÍPRAVA

  1. Quinou umyjeme a uvaríme podľa návodu na obale s použitím 1 šálky vody (alebo zeleninového vývaru).
  2. Medzitým si pripravíme enchilada omáčku: do malej misky dáme múku a korenie. Do hrnca na strednom ohni pridáme olivový olej. Hneď ako sa zohreje, pridáme paradajkový pretlak, múku a koreniny. Za stáleho miešania minútu povaríme. Primiešame zeleninový vývar a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme, kým omáčka nezhustne (asi 8 minút). Dochutíme soľou a korením.
  3. Teraz predhrejeme rúru na 190 °C.
  4. Nakrájame avokádo a jarnú cibuľku.
  5. Do veľkej misy pridáme čiernu fazuľu (umytú a odkvapkanú), kukuricu, jarnú cibuľku, rascu a zľahka orestovaný špenát (ak ste sa ho rozhodli pridať). Pridáme uvarenú quinou a premiešame. Pridáme avokádo a jemne premiešame.
  6. Nalejeme malé množstvo omáčky do zapekacej misy, aby sme pokryli dno.
  7. Zmes čiernej fazule a quinoy rovnomerne rozložíme do stredu každej tortilly, zrolujeme ju a vložíme do panvice okrajom nadol. Enchiladas zalejeme zvyšnou omáčkou.
  8. Pečieme asi 25 minút.
  9. Voliteľné: pred podávaním ozdobíme koriandrom, jarnou cibuľkou a/alebo nutričnými kvasnicami.