Rýchle recepty, ktoré Vám pomôžu začať s ketodiétou

Rýchle recepty, ktoré Vám pomôžu začať s ketodiétou

Ketogénna diéta propaguje konzumáciu potravín, ktoré majú vysoký obsah tuku, ale takmer žiadne sacharidy. Cieľom tejto diéty je dosiahnuť prirodzený metabolický stav ketózy. Toto je moment, kedy naše telo začne na získavanie energie využívať namiesto sacharidov ketóny (t.j. tuk).

Mnoho ľudí, ktorí chcú začať s ketogénnou diétou, je trochu bezradných, pretože sa zdá, že všetky potraviny majú pre nich príliš veľa sacharidov. Ale je to tak len na prvý pohľad. Existuje veľa chutných jedál, ktoré prakticky neobsahujú sacharidy.

Pred začatím ketogénnej diéty Vám odporúčame poradiť sa s lekárom. Ak neexistujú žiadne zdravotné obavy, môžete začasť s týmito troma chutnými ketogénnymi jedlami, ktoré sa navyše rýchlo pripravujú.

Prajeme dobrú chuť!

Zapečené avokádo s vajíčkom

Ingrediencie

  • 4 vajcia
  • 2 zrelé avokáda
  • 1 lyžica nasekaných byliniek
  • ⅛ lyžičky korenia

Príprava

  1. Predhrejeme rúru na 220 stupňov.
  2. Rozrežeme avokádo na polovicu a odstránime kôstku.
  3. Zo stredu avokáda odoberieme asi dve polievkové lyžice dužiny. (Len toľko, aby sa tam zmestilo vajíčko.)
  4. Avokádo vložíme do malej zapekacej misky a uistíme sa, že je v nej relatívne stabilné.
  5. Do každej polovice avokáda rozbijeme vajíčko.
  6. Teraz vložíme pekáč do rúry na 15-20 minút. Doba pečenia závisí od veľkosti avokáda.
  7. Ozdobíme bylinkami a korením. Hotov!. K tomuto jedlu sa hodia aj rôzne salsa omáčky.

Losos s chrumkavou kapustou a kelom

Ingrediencie

  • 3 lyžice olivového oleja, jednotlivo
  • 2 filety z lososa
  • 2 lyžice čerstvého, nasekaného kôpru
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • ½ zväzku palmového kelu očisteného bez stoniek, listy nakrájané na tenké plátky
  • ½ lyžičky citrónovej kôry
  • ½ lyžičky dijonskej horčice
  • ¼ hlávky kelovej kapusty, zbavenej jadier a nakrájanej na tenké plátky
  • soľ

Príprava

  1. Rúru predhrejeme na 280 stupňov.
  2. Nakrájaný palmový kel a kelovú kapustu dáme do pekáča s lyžicou oleja a všetko rovnomerne rozložíme - osolíme a pečieme v rúre šesť minút.
  3. Lososa pripravíme na ďalšom plechu na pečenie, osolíme ho a vložíme do rúry, kým nebude dobre upečený (cca 10 minút).
  4. Medzitým zoberieme kôpor, citrónovú šťavu a kôru, horčicu a zvyšný olej, všetko spolu premiešame a dochutíme soľou.
  5. Lososa pred podávaním pokvapkáme dresingom.

Kuracie mäso s citrónom a tymiánom

Ingrediencie

  • 2 kuracie prsia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Šťava z jedného citróna
  • Čerstvý tymian
  • Soľ
  • Korenie

Príprava

  1. Predhrejeme rúru na 200 stupňov.
  2. Kuracie prsia z oboch strán osolíme a okoreníme.
  3. Teraz vezmeme zapekacu misu, potrieme ju olivovým olejom a vložíme do nej kuracie prsia.
  4. Pokvapkáme ich ďalšou lyžicou olivového oleja, polejeme citrónovou šťavou a posypeme lístkami alebo vetvičkami tymianu.
  5. Teraz vložíme misu do rúry aspoň na 30 minút, kým nebude kura dobre prepečené.
  6. Vyberieme z rúry, polejeme šťavou z pekáča a necháme 10 minút odstáť.
  7. Podávame s lístkami čerstvého tymianu.